Green Cottage DIY

Gipszkarton teszt 2.0Az első tesztünk után rengeteg üzenetet és kommentet kaptunk, hogy mindenképpen ki kell próbálnunk azt is, hogy hogyan tartanak a tiplik a plafonban. Így újra megragadtuk a mérleget, a tipliket, egy darabka gipszkartont és ismét tesztelni kezdtünk. Ezúttal egy plafon részletet imitáltunk és lefelé húztuk így szimulálva azt az erőt, ami a gipszkartont éri, ha egy csillárt vagy valami nagyobbat szeretnénk a plafonhoz rögzíteni. A tesztalany ugyanúgy egy 12,5mm-es vízálló gipszkarton darab volt. A tipliken nem változtattunk kivéve annyit, hogy ebből a tesztből kihagytuk a tipli nélküli csavart. 

Ha még nem láttátok és kíváncsiak vagytok hogyan végződött az előző teszt, akkor itt megnézhetitek. És most pedig ne csigázzuk tovább az érdeklődőket itt a videó. Egy biztos, sokkal jobban tartottak mint azt valaha gondoltuk volna.

Ezek után azt gondoljuk, bátran bízhatunk a gipszkartonban!

Tovább
0

Bográcsozás okosan!A jó idő közeledtével biztosan gondolt már mindenki arra, hogy jó lenne bográcsozni egyet, többen valószínűleg már el is kezdték a szezont. Azonban sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy a körülmények miatt mégsem olyan nagy élmény. Minden tiszta füst, a bogrács hol melegszik hol nem, mert a szél kifúja alóla a lángot. Egy jól megépített bográcsozó hely persze ezekre a dolgokra megoldást nyújthat, de mit tehet az egyszerű barkácsoló. Ha jobban belegondolunk, akkor a legjobb lenne, hogy egy gázégőhöz hasonló dologra tennénk a bográcsunkat és azt egyenletesen melegítve nyugodtan főzhetnénk, annak minden szépségével együtt.  Nos használhatnánk egy egyszerű gázrózsát is, de az mégis csak fura lenne ha már bográcsozásról van szó. Így születhetett meg a rakétakályha ötlete. Az ötlet nem új hiszen már sokan megcsinálták, de lássuk mi is ez pontosan és hogyan készíthetjük el. Nos a rakétakályha többnyire két fém zártszelvényből megfelelő szögben összeheggesztett építmény aminek az alsó nyílásán tüzelhetünk a tetején pedig főzhetünk. A mi építményünk még egy pernyéző és levegőző alagúttal bővült ki ami igen hasznosnak bizonyult. Lássuk a szerkezetet:

A méret opcionális mi is otthon talált anyagokból dolgoztunk. A lényeg, hogy kell egy tüzelő nyílás, amit kb 45 fokos szögben a fő elemre heggesztünk. Amikor ez összeállt a fő elemünket a pernyéző tetejére heggesztjük. Gondosan ügyelve minden heggesztés előttm, hogy megfelelően kivágjuk a találkozási pontokat. 

A pernyéző nyílásnál egy kis rácsot is készítettünk, azért hogy megakadályozzuk a fadarabok leesését. És hogy miért is jó ez? Ha jó a huzatunk akkor minimális fával olyan stabil hőt adó tüzet készíthetünk, ami felér egy gázrózsa precizitásával. A tetejére ráálítjuk a bográcsot és főzhetünk is csakúgy mint a konyhában.

Azonban az érzésünk és az ízek, hogy szabad tűzön készült megmaradnak. Lássuk hogyan is készült lépésről lépésre:

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Amit a bitfejekről eddig nem mertél megkérdezniValószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy szeretett volna becsavarni egy csavart és amikor nekikezdett a bitfej kiugrált belőle elreszelte a csavar hegyét és sehogy sem akarta be vagy ki csavarni azt.

Ha belépünk egy barkácsboltba és bitfejet vásárolunk mindig jönnek a kérdések, hogy Ph vagy Pz, esetleg Torx. Ha ezen túlesünk akkor Ph1 vagy Ph3 legyen.... Szóval rengeteg a kérdés és kevés a válasz. Illetve a legtöbb esetben nem is ez a baj, hanem az, hogy aki ért hozzá olyan evidenciával beszél róla, hogy kissé szégyenletesnek érezzük megkérdezni. Így most úgy döntöttünk eljött az ideje, öntsünk tiszta vizet a pohárba. Melyik bitfej hogy néz ki és mire használjuk.

Lássuk a videót:

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Sokat barkácsoltunk és elromlott a szerszám? Javítsuk meg, íme a megoldás!Ha gyakran barkácsolunk akkor előbb utóbb szembe kerülünk azzal a problémával, hogy bizony szerszámaink megállnak vagy elromlanak. Egyik gyakori hiba az elektromos szerszámok esetében a szénkefe elkopása. Ez ha bátortalanok vagyunk akkor akár a szerszámunk használatának végét is jelentheti, de mindenkit arra bátorítanánk, hogy nem kell megilyedni a probléma a legtöbb esetben orvosolható. Készítettünk is egy videót ezzel kapcsolatban, amiben részletesen bemutatjuk, hogy mit is kell tennünk ha ilyesmi történik. Azonban most vegyük át nagy vonalakban. A mi tesztalanyunk egy sarokcsiszoló volt. Az első és legfontosabb dolog, hogy megpróbálunk hozzáférni a belsejéhez. Ez általában ezeknél a szerszámoknál az alján lévő csavar kivételével valósítható meg, ha az megvan az egész alsó részt lehúzhatjuk róla. Ha ezzel megvagyunk megkeressük a szénkefét leszorító rugót és kiakasztjuk.

Ezután kihúzzuk a szénkefét a helyéről és a saruját lehúzzuk a csatlakozóról. Ha kiszedtük elmegyünk egy elektronikai dolgokkal foglalkozó boltba és kérünk egy ugyan olyat. Ilyenkor érdemes a két szénkefét egyszerre cserélni, hogy a legjobb eredményt érjük el. Ha megvagyunk ezt a folyamatot elvégezzük visszafelé és készen is vagyunk. A csere után érdemes a szerszámot kicsit járatni, hogy bekopjanak az új alkatrészek.

És most lássuk a videót:

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Na nézzük mit is bír a gipszkarton!Nagyjából azóta mióta gipszkarton létezik óriási kérdés az is, hogy mennyit bír. Van aki egy 10x10cm-es fotót se mer rábízni és olyanok is vannak akik szinte bármit fel mernének rá tenni. De a nagy kérdés, hogy mi is az igazság. Ha veszünk egy polcot vagy szekrényt és olyan helyen vásároljuk ahol felszereléshez alkalmas dolgokat is tesznek a csomagba ott többnyire kapunk 1-1 közelítő értéket, hogy az adott felfogatás mennyit fog elbírni. Nézzük meg, hogy ezek a becslések mennyire rugaszkodnak el a valóságtól vagy hogy a valóság mennyire rugszkodik el a feltevésektől. A videóban hat különböző módszert és annak teherbírását nézzük meg. Az első a sima nagy menetemelkedésű gipszkarton csavar, tipli és minden egyéb nélkül, simán a gipszkartonba hajtva.

A második egy befúrható tipli, abból is a kisebbik fajta.

A harmadik egy szintén befúrós tipli de egy egész nagy menetekkel ellátott.

A negyedik egy egyszerű gipszkartonba való tipli.

Az ötödik egy speciálisabb gipszkarton tipli, nagyobb kitámasztással.

A hatodik és egyben utolsó pedig a fém gipszkarton tipli csavarral.

Ez összehúzáskor 5 felé nyílik ki és így kapaszkodik a gipszkartonban. Ez magyarországon egy kevésbé ismert fajta, de a tapasztaltabbak már biztosan találkoztak vele. Nos és ha már ennyi mindenről volt szó lássuk azt a tesztet. Ha téged is érdekel kattints a videóra!

Tovább
3

Green Cottage DIY

blogavatar

Barkácsolunk, felújítunk, átépítünk! És mindezt úgy, hogy ti is meg tudjátok csinálni.