Green Cottage DIY

Amit a bitfejekről eddig nem mertél megkérdezniValószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy szeretett volna becsavarni egy csavart és amikor nekikezdett a bitfej kiugrált belőle elreszelte a csavar hegyét és sehogy sem akarta be vagy ki csavarni azt.

Ha belépünk egy barkácsboltba és bitfejet vásárolunk mindig jönnek a kérdések, hogy Ph vagy Pz, esetleg Torx. Ha ezen túlesünk akkor Ph1 vagy Ph3 legyen.... Szóval rengeteg a kérdés és kevés a válasz. Illetve a legtöbb esetben nem is ez a baj, hanem az, hogy aki ért hozzá olyan evidenciával beszél róla, hogy kissé szégyenletesnek érezzük megkérdezni. Így most úgy döntöttünk eljött az ideje, öntsünk tiszta vizet a pohárba. Melyik bitfej hogy néz ki és mire használjuk.

Lássuk a videót:

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Sokat barkácsoltunk és elromlott a szerszám? Javítsuk meg, íme a megoldás!Ha gyakran barkácsolunk akkor előbb utóbb szembe kerülünk azzal a problémával, hogy bizony szerszámaink megállnak vagy elromlanak. Egyik gyakori hiba az elektromos szerszámok esetében a szénkefe elkopása. Ez ha bátortalanok vagyunk akkor akár a szerszámunk használatának végét is jelentheti, de mindenkit arra bátorítanánk, hogy nem kell megilyedni a probléma a legtöbb esetben orvosolható. Készítettünk is egy videót ezzel kapcsolatban, amiben részletesen bemutatjuk, hogy mit is kell tennünk ha ilyesmi történik. Azonban most vegyük át nagy vonalakban. A mi tesztalanyunk egy sarokcsiszoló volt. Az első és legfontosabb dolog, hogy megpróbálunk hozzáférni a belsejéhez. Ez általában ezeknél a szerszámoknál az alján lévő csavar kivételével valósítható meg, ha az megvan az egész alsó részt lehúzhatjuk róla. Ha ezzel megvagyunk megkeressük a szénkefét leszorító rugót és kiakasztjuk.

Ezután kihúzzuk a szénkefét a helyéről és a saruját lehúzzuk a csatlakozóról. Ha kiszedtük elmegyünk egy elektronikai dolgokkal foglalkozó boltba és kérünk egy ugyan olyat. Ilyenkor érdemes a két szénkefét egyszerre cserélni, hogy a legjobb eredményt érjük el. Ha megvagyunk ezt a folyamatot elvégezzük visszafelé és készen is vagyunk. A csere után érdemes a szerszámot kicsit járatni, hogy bekopjanak az új alkatrészek.

És most lássuk a videót:

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Na nézzük mit is bír a gipszkarton!Nagyjából azóta mióta gipszkarton létezik óriási kérdés az is, hogy mennyit bír. Van aki egy 10x10cm-es fotót se mer rábízni és olyanok is vannak akik szinte bármit fel mernének rá tenni. De a nagy kérdés, hogy mi is az igazság. Ha veszünk egy polcot vagy szekrényt és olyan helyen vásároljuk ahol felszereléshez alkalmas dolgokat is tesznek a csomagba ott többnyire kapunk 1-1 közelítő értéket, hogy az adott felfogatás mennyit fog elbírni. Nézzük meg, hogy ezek a becslések mennyire rugaszkodnak el a valóságtól vagy hogy a valóság mennyire rugszkodik el a feltevésektől. A videóban hat különböző módszert és annak teherbírását nézzük meg. Az első a sima nagy menetemelkedésű gipszkarton csavar, tipli és minden egyéb nélkül, simán a gipszkartonba hajtva.

A második egy befúrható tipli, abból is a kisebbik fajta.

A harmadik egy szintén befúrós tipli de egy egész nagy menetekkel ellátott.

A negyedik egy egyszerű gipszkartonba való tipli.

Az ötödik egy speciálisabb gipszkarton tipli, nagyobb kitámasztással.

A hatodik és egyben utolsó pedig a fém gipszkarton tipli csavarral.

Ez összehúzáskor 5 felé nyílik ki és így kapaszkodik a gipszkartonban. Ez magyarországon egy kevésbé ismert fajta, de a tapasztaltabbak már biztosan találkoztak vele. Nos és ha már ennyi mindenről volt szó lássuk azt a tesztet. Ha téged is érdekel kattints a videóra!

Tovább
3

Függőágy bárhova egyszerűen!Mindenkinek megfordult már a fejében, hogy milyen szívesen nézné a naplementét az udvar közepén egy függőágyból. Az is lehet, hogy csak egy egyszerű délutáni pihenés eszköze lenne, de mint tudjuk a függőágy felszerelése függ néhány dologtól, csak hogy szellemesek legyünk :) . Szóval a lényeg, hogy a legtöbb esetben két fa vagy oszlop közzé képzelhető el ez a függőágy és így ezen gondolat menet alapján sokaknak nem is lehetséges. Azonban mit szólnátok ahoz, ha mutanánk egy módszert, amivel akár egy lakótelepi erkélyre is elhelyezhető. Egy fából készült állvány fogunk készíteni neki, valahogy így: 

A méretek szabadon variálhatók nagyban függnek attól, hogy mekkora ágyat sikerül vásárolnunk. A rögzítést minden esetben érdemes rövid és vastag csavarokkal megoldani, hogy így nagyobbat tartson. Nehéz lenne lépésről lépésre leírni, hogy hogyan építsük meg, ezért nézzétek meg a videót, abban mindent elmondunk:


Jó barkácsolást!

Tovább
0

Okos otthon? Már nem csak Sci-fi, lehetséges!Manapság egyre több okos eszközt használunk és ami néhány évvel ezelőtt csak egy rosszul sikerült sci-fi alapötlete volt, ma már valósággá is válhat. Egyre elterjedtebb az "okosotthon" kifejezés. De miről is beszélünk tulajdonképpen, és megvalósítható-e ez az otthon?
Egy tapasztalt barkácsoló számára persze a válasz azonnal igen. És ez a gondolat nem is annyira elrugaszkodott mint gondolnánk. A legtöbb esetben az "okosotthon" kifejezés egyfajta automatizálást és távolról vezérelhetőséget jelent. Rengeteg megoldás létezik ezekre a feladatokra, több nagy cég is dobott már piacra saját rendszert. Mi most azonban nem ezekről fogunk beszélni. Talán úgy is fogalmazhatnánk, hogy amiről most beszélünk az egy "okosotthon" belépő szint. Ha van néhány olyan dolog a háztartásban aminek a fel-le kapcsolását és működését távolról is vezérelhetővé szeretnénk tenni, viszont túl sokat sem akarunk rászánni, akkor színte magától értetődő, hogy egy úgynevezett sonoff vezérlőt keresünk.

Ez egy nagyon egyszerű eszköz, viszont az ilyen feladatokra tökéletes. A lényege a következő; egy okostelefonra letölthető applikációval rákapcsolódhatunk erre az eszközre és eldönthetjük, hogy átmenjen-e rajta az áram vagy sem (konyhanyelven). Persze ebből rengeteg variációt lehet kapni többek között hő-és páraérzékelőset is. Ezeket már az applikáción keresztül programozhatjuk és további funkciókkal is elláthatjuk.

Az egyszerűbb fajtánál is van lehetőségünk előre programozásra, de minél többet tud az eszközünk, annál összetettebb feladatok lehetségesek. Léteznek egy és több eszközt egyszerre támogató készülékek is. Amivel mi kisérleteztünk, az a legegyszerűbb a sok közül, de ha ez már megy hamar, továbbfejlődhetünk. A bekötése egyébként roppant egyszerű; a vezérelni kívánt fogyasztó elé kell elhelyeznünk az áramkörben. Leginkább a kapcsolószekrény környékén tanácsolt, hisz ott könnyen és gyorsan hozzáférünk. A többi a videóból kiderül. 

Ha jobban érdekel a dolog, a videóból mindent megtudhatsz:


Jó barkácsolást!

Tovább
0

Green Cottage DIY

blogavatar

Barkácsolunk, felújítunk, átépítünk! És mindezt úgy, hogy ti is meg tudjátok csinálni.