Green Cottage DIY

ujjlenyomatra nyíló titkos rekeszA mai projektünk egy különleges alkotás. Hisz itt nem az elkészült dolog milyensége a lényeg, hanem maga az elv, ahogy működik. Gyakran kerülünk szembe azzal a ténnyel, hogy értékeinket egy biztonságos helyen kellene tárolnunk. Mindannyian láttunk már Hoollywood-i filmeket és azt, ahogyan egy könyvespolc vagy festmény mögötti titkos rekeszben rejtik el értékeiket. Mondhatnánk, hogy ez túl nyílvánvaló, de valjuk be azért annyira mégsem. Ígyhát most megmutatjuk, hogy hogyan is tudjátok elkészíteni.

Ami kell hozzá:
-1 fali kép
-egy falba vésett rekesz
-elektromos zár (link a videó alatt)
-újlenyomatolvasós zárnyitó (link a videó alatt)
-zsanér

biztonság egyszerű diy barkács

Megpróbáltuk archívumunkat feltúrva kiválasztani a legcsodálatosabb képet, mondhatom nem volt könnyű. Ezek után pedig egy rögtönzött demo falon mutatjuk be hogyan is készül el. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk csinálni nem árt némileg előre gondolkodni és kialakítani a falban egy kereszt, lehetőleg akkorát amit a képpel amit választottunk el tudunk fedni. 
Ha megvan a rekesz akkor annyi a dolgunk, hogy bele építjük az elektromos zárat. Ebből a lehető legegyszerűbbet vásároltuk (videóban láthatjátok) egy fém félkarikát fog be, amit a megfelelő impulzusra kidob. Innen jön a következő lépés, hogy ezt a karikát a képkeretre erősítjük, a zsanérral a dobozhoz rögzítjük és kész is az elektromos zárral ellátott rekeszünk. Már csak a nyitó részt kell hozzá kötni. Itt több lehetőségünk van lehet akár külön helységben is, ez csak a vezeték hosszától függ. Mi egy olyan nyitó szerkezetet választottunk, ami RFID csippel, ujjlenyomattal és kóddal is nyitható. Persze ezeket nekünk mindet be kell programozni, csak úgy fogja nyitni. Összekötjük a megfelelő vezetékeket és készen is vagyunk.

biztonság egyszerű diy barkács

A részletes elkészítést az alábbi videóban megnézhetitek: 

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Boros dugó újragondolvaA mai napra egy nagyon egyszerű projektet gondoltunk ki. Biztosan sokan szeretitek a hűtőmágneseket, vagy van otthon parafatáblátok, amit szeretnétek feldobni néhány egyedi dologgal. Erre gondoltunk ki egy ötletet, amivel egy csöpp természetet csempészhetünk lakásunkba.

egyszerű diy dekor design barkácsolás

Ami kell hozzá:

-boros dugó

-mágnes (ha hűtőmágnes lesz belőle)/ tábla tű (ha parafa táblához lesz)

-melegragasztó

-néhány művirág

A munka nagyon egyszerű, a borosdugót kifurjuk fölülről, ide fog a művirág belemenni. Ha a tábla tűs verziót csináljuk akkor az oldalán is furunk egy lyukat, mert oda fog belemenni a tű. Ha a lyuk kész levágunk néhány apróbb ágat a művirágunkból és a fölül lévő lyukba szorítjuk. Ha nem áll meg, mert túl nagy a furat akkor egy kis melegragasztóval stabilizálhatjuk. Ha ezzel megvagyunk akkor a mágnes darabot vagy a tűt tesszük a hátuljára, melegragasztóval stabilizáljuk és kész is.

A részletes elkészítésért itt egy videó:

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Ne dobjuk ki, gondoljuk újra!A tavaszi nagytakarítások során mindig rájövünk, hogy mennyi olyan dolgot rakosgatunk, teszegettünk otthon amire igazából nincs is szükségünk. Ilyenkor elindul a gondolat és hirtelen felindulásból ki is vágjuk az adott dolgot. Átlagos esetben azt mondhatnánk, hogy jól is van ez így. Azonban minden barkácsoló tudja, hogy ilyenkor meg kell álni egy lélegzetvételnyi szünetre és el kell gondolkodni. Hisz lehet, hogy abban a formájában ahogy jelenleg látjuk nem lenne szükségünk rá. De néhány apró átalakítással mi is lehetne belőle? A mai témánkat ez inspirálta. Kíváncsiak lennék első ránézésre hányan dobnátok ki a harmadikról ezt:

egyszerű újrahasznosítás diy barkács felújítás

Nos a mi érzéseink is vegyesek voltak, de láttuk, hogy mi lesz belőle ezért belekezdtünk. Úgy döntöttünk, hogy egy kicsit modernizáljuk és számunkra alkalmassá tesszük.

Ami kell hozzá:
-lambéria
-LED szalag
-pipa léc
-polikarbonát
-polikarbonát profil
-valami amit asztallapként használhatunk (a mi esetünkben ez néhány régi de nem használt padló darab)

Az első dolog, hogy minden olyasmitől megszabadulunk, amit később nem akarunk látni. Így esett áldozatul a "gyönyörű" kárpit és a régi asztallapok is ja és persze a régi kerekek. Miután ezzel megvagyunk belekezdhetünk az építésbe. Egyszerű módot választottunk a felújításra lambériával burkoltuk az egész asztalt. A sarkokat pipa lécekkel takartuk. És még egy érdekesség. A két hosszabbik oldalán egy egy csíkot polikarbonáttal borítottunk. 

egyszerű újrahasznosítás diy barkács felújítás

A tetején lévő polikarbonát profillal rögzítettük, amibe előtt gondosan ledszallagot vezettünk, majd azt az asztal belsejébe. Amikor ez kész a polikarbonátot a profilba illesztettük és folytattuk a lambériázást.
Az asztallap a régi két felé nyílós helyet mostmár csak egy irányba nyílik, de az aszallap pántjai megmaradtak így abból sem kellet újat szereznünk. Az asztallapot elősször összeillesztettük pipa  léccel elszegtük és úgy csavaroztuk a tetejére. Ezek után a LED szallag bekötése maradt. Ha ez megvan készen is vagyunk.

egyszerű újrahasznosítás diy barkács felújítás

A részletes elkészítést az alábbi videóban megnézhetitek: 

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Iphone dokkoló retro rádióból!Ha nagyszüleinknél, szüleinknél egy kicsit jobban szétnézünk, esetleg felkukkantunk a padlásra biztosan találunk egy régi rádiót. Persze itt nem a műanyag dobozos változatokra gondolunk, hanem a régi igazán komoly méretű fából készült elődökre. Mi is találtunk egy ilyet és gyorsan át is gondoltuk mit tudnánk csinálni belőle. A végső döntés egy telefon dokkolóra esett. Így egy kicsit modernizáltuk, kiszedtük a belsejét és alapjaiból újjá építettük, hogy így alkalmas legyen töltésre és zenelejátszásra is. 

Ami kellet hozzá:
-2db hangszóró
-egy kis erősítő, akár olyan is amiben van bluetooth vevő, de külön is bele lehet szerelni
-LED-es kivezérlésjelző
-egy kábel ami el tudja végezni a töltést és a zene átvitelét is
-festék
-és egy táp ami ellátja árammal

 
A folymat a szétszedéssel indul. Első sorban megszabadítjuk a rádiót minden olyan alkatrésztől, ami nem kell bele, így előkészítve a festésre és megmentve magunkat a későbbi problémáktól.
Amint ezzel megvagyunk el is kezdődhet a rádió külső rendbehozatala. Ha nem menthető ne féljünk kiszedni a hangszórórácsot, a különböző gombokat és tekerőket. A mi hangszóró rácsunk is az enyészeté lett, amit egy saját készítésű ráccsal pótoltunk illetve a régi rádió hangolója is így járt amit később LED-es kivezérlésmérővel pótoltunk.
Szóval kívülről elkezdjük rendbehozni a rádiónkat ez azt jelenti, hogy egy időigényes munka veszi kezdetét. Gittelésbe fogunk. Ez a következő képpen történik. A hibás részekre felvisszük, majd lehetőségekhez képest megpróbáljuk eldolgozni és amikor megszáradt csiszoljuk. Ha még nem tökéletes, ami elsőre nem lesz akkor folytatjuk ugyan így. (videóban erről bővebben)


Ha ezzel megvagyunk belekezdünk a festésbe. Ez rajtunk múlik, hogy milyen lesz, mi egy úgynevezett effekt festéket használtunk az elejére, az oldalán félig meghagytuk a fa színét és itt lazúroztuk. A másik felét pedig feketére festettük. Itt a maszkoló szalag használata elengedhetetlenül fontos, hisz két szint csak így tudunk hibátlanul egymás mellé festeni. Itt is figyelni kell arra, hogy a festék megszáradjon mielőtt a szalagot ráragasztjuk.

Ha minden esztétikai dologgal készen vagyunk akkor jöhet  bekötés. Itt ez már nem okozhat nagy fejtörést ez alapján. Hisz a bekötés szinte ugyan az lesz. Annyi extrával, hogy egy szivargyújtót is rá kell kötnünk, ami a szükséges usb aljzatot fogja biztosítani a telefontöltéshez. (de videóban erről bővebben) 

Még a telefonunk helyét kell kialakítani a készülék tetején és készen is vagyunk. Élvezhetjük az új dokkolónkat!
A részletes elkészítést az alábbi videóban megnézhetitek: 

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Íróaszali lámpa gyorsan, egyszerűen, sajátkezűleg!Ahogy a címből láthatjátok ma egy íróaszali lámpát fogunk készíteni, ami szokásunkhoz híven rendkívül egyszerű lesz.

Ami kell hozzá:
-5x5-ös gyalult léc (45cm és 38cm)
-45cm LED szalag + hozzá járó adapter és vezeték
-10cm x 2cm x 25cm léc


A feladat annyiból áll, hogy levágjuk a két 5x5-ös lécdarabot úgy, hogy a 45cm-es mindkét vége egyenes a másiknak pedig az egyik vége egyenes a másik pedig kb.40fokos. Erre a szögre azért van szükség, mert ez fogja a lámpánk szögét tartani, ez teszi moderné és egyedivé. Amikor ezzel megvagyunk akkor a felső maró kerül elő és mind a 2 léc egyik oldalát bemarjuk végig középen. A hosszabbiknál a led szalag helyeként funkcionál majd ez a mélyedés a rövidebbiken pedig a vezeték elrejtésére. Arra kell figyelnünk, hogy a szögbe vágott léc rövidebbik oldalát marjuk. Amint ezel készvagyunk a szögbe állított lécet az alaphoz(10x2x25) csavarozzuk. A két 5x5ös lécet átfúrjuk, ide fog belemenni a rögzítő csavar. A legjobb ha van ilyenünk egy kapupánt csavar a másik végére pedig egy szárnyas anya alátéttel. Ha összeraktuk akkor a lámpánk gyakorlatilag kész. A felületét lelazúrozzuk. Ha a lazúr megszáradt a ledszalagot rögzítjük az előre elkészített marásba. Ez több módon is lehetséges. Mi merev led szalagot használtunk így szeggel rögzítettük de a hátulján lévő öntapadós ragasztó vagy a melegragasztó is megoldás lehet. Ha ez megtörtént akkor már el is készültünk. Kész az új asztali lámpánk. 
A részletes elkészítést az alábbi videóban megnézhetitek: 


Jó barkácsolást!

Tovább
0

Green Cottage DIY

blogavatar

Barkácsolunk, felújítunk, átépítünk! És mindezt úgy, hogy ti is meg tudjátok csinálni.