Green Cottage DIY

Kulcstartó pár perc alatt!Számtalan dolgot barkácsolhatunk otthon, vannak közöttük hasznosak és kevésbé hasznosak. Ma egy olyan dologról írunk, ami igen is hasznos lehet. Biztosan mindenkivel előfordul, hogy hazafelé menet kiveszi a postaládából a csekkeket és a leveleket majd a kulcsával együtt ledobja valahova és később fékevesztett kutatásba kezd, mentőexpedíciót indítva a kulcsok és csekkek után.
Nos ma ezt a problémát egyszerre küszöbölhetjük ki.

Ami kell hozzá:
-néhány léc
-2-3 fogas
-néhány csavar
-2db kép akasztó

Egy falra szerelhető kulcstartót fogunk készíteni, amiben helyet kap egy újságok és levelek tárolására alkalmas rekesz és így az előszobánk meghatározó darabjává válhat. 

Az egész építményünk 6 db lécből fog állni. A két oldalsó, ami a magasságát adja. egy merevítő, ami a felső végeit hivatott megtartani és annál fogva tudjuk felakasztani. Illetve három léc, amiből egy dobozt készítünk az alsó részére.

A csavaroknak csakúgy mint mindig ilyen esetben előfúrunk így tudjuk biztosítani, hogy azok ne repesszék szét a fánkat. Fontos a levágás után, ha ilyen régi fa hatást akarunk elérni, hogy egy csiszoló géppel vagy csiszoló papírral kicsit átdolgozzuk így elérve ezt a régies felületet. Ha a szerkezet összeállt jöhetnek a fogasok és az akasztó. Ezzel pedig készen is vagyunk. Élvezhetjük az új kulcstartónkat!
Minden készítéssel kapcsolatos részletet megtaláltok a videóban. Jó munkát!

Tovább
0

Régi szerszámos láda újrahasznosítása!Nekünk akik barkácsolunk biztosan akad otthon egy-két szerszámos dobozunk. Hol egy akkus behajtó doboza, hol egy dekopír fűrészé. Sokszor a szerszámok már rég tönkrementek vagy az akkumulátoruk lett kukába való, de a ládáikat még mindig őrízzük. Ha elég régóta barkácsolunk ezek felgyűlnek és végül ki kell dobnunk őket! Ma mutatunk egy ötletet, amivel a szerszámos ládáinkat újra hasznosíthatjuk. 

Amire szükségünk lesz:

1 szerszámos doboz

2 hagszóró

1 bluetooth speaker

1 zselés akkumulátor

és egy töltő elektronika

És hogy mi is lesz ezekből?

Egy horodozható bluetooth-os lejátszó barkács köntösben. Amit a kerti sütögetések vagy a kinti barkácsolások alkalmával bátran használhatunk.

Az első lépés, hogy kiválasztjuk a megfelelő dobozt amibe bele tudjuk építeni ezt a technikát. A mi választásunk egy Metabo akkumulátoros fúró dobozára esett. Ezt belülről teljesen kipucoltuk, majd eldöntöttük a hangszórók és a lejátszó helyét. A mi dobozunk egy kemény műanyag ezért a legegyszerűbben egy felső maró segítségével tudtuk belevágni a megfelelő lyukakat. 

Amikor ezzel elkészültünk kivülről mindent rácsavarozunk mint például a hagszórókat, a lejátszót és a hangszóró védő rácsot. A védő rács esetünkben egy meghajlított fém rúd, amit falra rögzíthető műanyag cső bilincsekke tettünk fel. Mi feltettünk még pluszban két kis magas sugárzót, de enélkül is működik a dolog. 

Amikor kivülről készen vagyunk akkor a belsejét kell össze kötnünk. Itt a bluetooth speaker hangszóró vezetékeit rákötjük a hangszóróra a tápellátását pedig a töltő elektronikánkra. Ez az elektronika annyit fog csinálni, hogy tölti az akkunkat ha hálózatra dugjuk és működteti az egész rendszerünket 12V-ról. Ha ezzel megvagyunk gyakorlatilag az áramkörünk teljes és működik a szerkezet egy kapcsolót kell még beszerelnünk a bluetooth speaker és az áramforrás közzé amivel be tudjuk kapcsolni. Ezek után már csak egy dolgunk maradt, ha a dobozból kijövő hang nem megfelelő egy kicsit kitömjük azt vagy szivaccsal vagy némi rongyal. Így megszüntethető az üress doboz csörömpölése. 

Itt van néhány kép a bekötésről:

A többit pedig szokás szerint részletesen elmondjuk a videóban:

 

Tovább
0

Stílusos fekhely a kedvencünknekA mai nap a kedvenceinknek készíthetünk egy új helyet könnyen, gyorsan, egyszerűen!


Amire szükségünk lesz, az egy kisméretű raklap néhány gyalult léc és egy erős padlószőnyeg.
Szerszám igényünk is minimális lesz. Kell egy dekopírfűrész, egy kapalács (vagy csavarbehajtó esetleg szögbelövő) és egy kis csiszolópapír vagy csiszoló gép.

Ha a kisméretű raklapot sikerült megkerítenünk akkor igazából nagyon könnyű dolgunk lesz. A raklapot kívülről gyalult lécekkel burkoljuk. Amikor ezzel megvagyunk az elején bevágjuk a könnyebb bejárás érdekében. Végül pedig az éleket lecsiszoljuk, hogy sehol ne hagyjunk olyan felületet ami megsértheti kedvencünket. A léceket csavarozhatjuk vagy szegelhetjük. Mi szögbelővővel oldottuk meg, de ezt kalapáccsal vagy csavarral is ugyan olyan szépen meg lehet csinálni. Amikor ezzel megvagyunk lemérjük, hogy mekkora padlószőnyeg darabra van szükségünk egy sniccer segítségével levágjuk és néhány apró szeggel rögzítjük a fekhely aljába. Ha szeretnénk ezen a ponton még díszíthetjük akár egy név ráfestésével ahogy mi is tettük. Ennek már csak a krativitás szab határt.
Ha szeretnétek látni részletesebben, hogy hogyan is készül el a videóból megtudhatjátok:

Tovább
0

Asztal a nappaliba EgyszerűenA mai nap egy olyan dolgot mutatunk, ami - ha ügyesek vagyunk -, a nappalink vagy szobánk szerves részét képezheti. Egy kis asztalt fogunk készíteni, ami azért különleges, mert a közepébe egy érdekes dolgot rejtünk.
Nem kell nagy dologra készülni; amire szükségünk lesz az néhány fenyőléc, egy üveglap, néhány csavar, tipli és egy kevés lazúr, a mi esetünkben a színe paliszander. Ami pedig el fog készülni, az ez itt:

 

Anyagjegyzék (mivel utólag gyalult lécekről van szó, ezért eltérhetnek a konvenció méretektől, de ettől nem kell megijedni):
3,5cm x 8cm x 45cm - 4db
10cm x 2cm x 40xcm - 4db
7cm x 2cm x 40xm - 4db
40cm x 40cm vékony rétegelt lemez - 1 db
üveg: 40cm x 40cm

A szerszámszükséglet sem nagy. Amire szükségünk van az egy fúró, gérvágó (amivel egyeneset vághatunk) és egy felsőmaró. Ha az üveget is mi vágjuk, akkor egy üvegvágó.
Mint minden famunkálat, ez is úgy kezdődik, hogy levágjuk a kellő méretű darabokat, ez a szabásjegyzék alapján egyszerű lesz. 

 


Amikor ezzel megvagyunk, akkor a a vastagabb léceket négyzet alakban egymáshoz csavarozzuk úgy, hogy az egyik vége a másik léc végét takarja, így megyünk körbe. Itt még nem számít a csavarok helye, hisz ezeket a lábak takarni fogják. Érdemes azt a lécet előfúrni amin átmegy a csavar, kiváltképp ha vastagabb csavarral dolgozunk, nehogy szétnyomja a fát.

 


Amikor ezzel megvagyunk, akkor elkezdjük a lábak felcsavarozását. Ez a legnagyobb figyelmet igénylő művelet az egészben, hiszen úgy kell megoldjuk, hogy utána el is tudjuk tüntetni a csavarokat. Ezt a következőképpen tudjuk megoldani: a lábnak szánt darabokat először összecsavarozzuk. Ez esetünkben azt jelenti, hogy egy szélesebb és egy vékonyabb lécet derékszögben egymást takarva összeillesztünk és úgy rögzítjük egymásnak. Mivel itt is el szeretnénk tüntetni a csavart, ezért alkalmaznunk kell egy kis trükköt. Azt a lécet amin átmegy a csavar úgy fúrjuk elő, hogy először azzal amin a csavar átmegy, aztán pedig kb. az anyag feléig egy olyannal amibe a csavar feje is be tud menni. Így süllyesztjük a csavart és ledugózhatóvá tesszük. Ezt a lyukat érdemes úgy megválasztani, hogy egy tipli beleszoruljon. Azzal később lezárhatjuk, síkba csiszolhatjuk és a lazúrozás után szinte észrevehetetlenné válik.


Ugyanígy járunk el a láb asztalhoz fogatásakor is. Mikor ez megtörtént, akkor egy csiszológéppel vagy csiszolópapírral egybecsiszoljuk az éleket.

Ezután jut fontos szerephez a felsőmaró. A felsőmaró egy olyan - nem túl drága, de hasznos - kis szerkezet, amivel éleket formázhatunk. A megfelelő fejet kiválasztva egy lépcsőzetes bemarást készítünk az asztal belső élén és egy lekerekítést a külső élein. A belső lépcsős perem azért kell, hogy a későbbi üveget megtartsa.

 

Ha ezzel megvagyunk, a rétegelt lemezt rögzítjük az aljára, így alulról zárttá tesszük, és az üveg és rétegelt lemez között egy lapvastagságnyi rést hozunk létre. Ezt már bármivel feltölthetjük, lehet benne zenkert, kavicsok vagy ahogy mi is csináltuk műmoha. 

Persze feltöltés előtt gondoskodjunk a lazúrozásról. Ha azzal kész vagyunk feltöltjük és mehet a tetejére az üveglap. És ezzel végeztünk. Ha a leírás alapján még lennének kérdéseid, ismét mellékelünk egy videót amin pontosan bemutatunk mindent lépésről lépésre.

 

 

Tovább
0

Fűszernövényeket tartanál vagy csak feldobnád a konyhád? Ezt nézd meg!Aki sokat sürgölődik a konyhában az már biztosan gondol arra, hogy jó lenne néhány friss fűszernövényt tartani kézközelben. Viszint az ahogy a boltban lehet kapni nem biztos, hogy a legesztétikusabb kivitel vagy ha megról ültetjük akkor már mért ne lenne egyedi. Persze a mai ötlet bármivel működik tehát virágokat vagy művirágokat is tehetünk bele ez már pocionális. És hogy mit is készítünk és mi kell hozzá?

Egy falra akasztható virágtartót készítünk fából, amit néhány felakasztható kaspóval egészítünk ki. Mint ahogy eddig a méretet is is mindenki magának döntheti el, nincsenek megkötött szabályok.

(A mi méreteink: 75cm*160cm, 6,5cm*2cm-es gyalult lécből.)

Az összeállítás nagyon egyszerű elkészítünk egy 75cm*160cm-es keretet és ennek a szebbik oldalára felcsavarozzuk a keresztléceket, amik a kaspókat fogják tartani. Haez megvan, akkor már csak egy lazúrozás maradt hátra és készen is vagyunk. A könnyebb elkészítés érdekében mellékelünk egy videót, amiben a készítés folyamatát pontosan láthatjátok.

Tovább
0