Green Cottage DIY

LPG tartály újragondolva...A mai napon egy olyan dologból dogunk dolgozni, amit kissé méltatlanul néhány év használat után a MÉH telepen köt ki. Biztosan mindenki látott már LPG üzeműre átalakított autót. Akinek volt is ilyen, az nagyjából tisztában van azzal, hogy ez mivel jár és pontosan mi is ez. A lényeg, ami számunkra hasznos lesz és érdemes tudni, hogy ezekből az autóba szerelhető LPG tartályokból több típus is kapható és beszerelhető. Az egyik ilyen a pótkerék tartály. Illetve a másik fontos dolog, hogy ezeket a tartályokat néhány évente le kell cserélni, mert van egy szavatossági idejük, ami után tovább nem használhatóak. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ezek a tartályok rosszak lennének, csak hogy autógáz tartályként már nem használható, mégsem kezdenek velük semmit. Ha az ember egy ilyen műhelyben jár rengeteg ilyen tartályt találhat a műhely mellé kidobva, amit vagy ingyen vagy néhány ezer forintért már meg is szerezhet.

Nos mi arra gondoltunk miért ne álmodhatnánk meg ebből valami újat és miért ne kezdhetnénk ezekkel valamit. Úgy döntötttünk építünk belőle egy falra szerelhető grillt. Ami elsőre furcsán hangozhat hisz egy olyan tartályból indulunk amiben előtte gázt tárolrak, ami első hallásra is rosszul hangzik. Azonban nem kell félni, a jó előkészítés és a gondos munka megvéd minket.
Szóval az első feladat, hogy beszerzünk egy LPG tartály, lehetőleg a pótkerék helyére betehetőt. Ennek a formája tökéletes lesz a grillünk számára. Ha megvan érdemes utána érdeklődni, hogy mikor szerelték ki, abből következtethetünk rá, hogy mennyit érdemes szellőzni hagyni. Nem árt, ha megvétel után néhány hétig többször átmossuk és szellőztetjük. Ha ez megtörtént előkapjuk a kedvenc flexünket és nekiesünk a darabolásnak. A vágáskor érdemes bele némi vizet engedni ezzel is megóvva a felesleges szikráktól. A dolgunk nagyon egyszerű, középen ketté vágjuk illetve az aljában lévő bemélyedést is kifaragjuk belőle. Amikor ez megtörtént az alján keletkezett lyukat egy darab lemezzel pótoljuk felülről pedignéhány ütközőt heggesztünk bele, ami megfogja a rácsunkat. Mi a rácsot magunknak készítettük el, de ha találunk megfelelő méretűt akár meg is vehetjük, esetleg egy régi grillről átörökíthetjük. Fontos még, hogy a belső falfelé eső oldalán mindenképpen heggesztenünk kell egy tömör rész, ami felcsukásnál megvédi attól, hogy a hamu kijöjjön belőle.
Ha a grill felülettel készen vagyunk akkor a hátlap következik. Ide érdemes egy vastagabb lemezt választani és egy vékony zártszelvény kerettel megerősíteni.  Ha megtörtént akkor egy zsanérral összekötjük ezután már csak festenünk kell és egy csinos láncal rögzíteni a két rész egymáshoz, hogy ne nyíljon túl.

A felmerülő kérdésekre és a pontos elkészítésrea videóban megtaláljátok a választ:


Jó barkácsolást!

Tovább
0

Miért hívnál szerelőt, ha te is meg tudod csinálni?Sokszor kerülünk szembe azzal a problémával otthonunkban, hogy valamelyik zár a házban nem működik tökéletesen, akad vagy nem lehet visszazárni. Ilyenkor a legtöbben elmennek a boltba vesznek egy új zárbetétet és hívnak egy szerelőt. A másik lehetőség, hogy egyből egy szerelőt hív és ő már hozza is az új zárat és ki is cseréli. Azonban miért hívnánk szerelőt, ha magunk is ki tudjuk cserélni?

barkács házkörüli munka diy egyszerű zárcsere

Bármilyen furcsa ha jó ajtózárat szeretnénk többnyire nem az újak felé kell keresgélnünk. Azok mind szépek és fényesek de sajnos hitvány anyagból vannak ami azt eredményezi, hogy nem is olyan soká vehetünk egy újat. Persze ebből is mint minden másból kaphatunk minőségit de a nagy kérdés, hogy megéri e. 

Ami kell hozzá:

  1. -csavarhúzó
  2. -imbuszkulcs
  3. -egy új/régi zár

Döntsünk akárhogyan a csere folyamata nem változik. Két csavart kicsavarunk, kivesszük a zárbetétet, betesszük az újat és a két csavart vissza csavarjuk.

Azt hogy ezt pontosan hogy tudjátok kivitelezni a videóból megtudhatjátok:

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Készüljünk tovább a nyárra!Ismét az újrahasznosítás mezejére lépünk. Egyre közelebb a a jó idő és ezzel együtt megnövekszik a kertben és a teraszon töltött idő is. Ki ne szeretné a tavaszi vagy forró nyári estéket kint tölteni a barátaival és borozgatni, beszélgetni. Van egy dolog ami eddig biztosan hiányzott a teraszról. Ezalkalommal egy bortartót készítünk aminek az elülső oldalát krétával dekorálhatjuk. A mi kiindulási alapunkat egy régi szekrény képezte. Az anyagválsztásnál csak egy dologra érdemes figyelni, hogy minél simább felületű legyen a bűtorlap így lesz olyan sima felületünk, amire később krétával rajzolhatunk.

újrahasznosítás diy barkács ötlet videó dekor

Az elkészítése nagyon egyszerű, lényegében egy bepolcozott dobozt készítünk. Az előlapra felcsavarozzuk a polcokat, arra figyelve, hogy a csavaroknak előfúrjunk. Majd amikor ezzel készen vagyunk akkor a hátlapot csavarozzuk rá. Ezzel a váz el is készült már csak a festés van hátra. Némi tábla festéket kell vásárolnunk, amivel az egészet lefestjük és csak a dekorálás marad.

újrahasznosítás diy barkács ötlet videó dekor

A részletes elkészítést az alábbi videóban megnézhetitek: 

Jó barkácsolást!

Tovább
0

ujjlenyomatra nyíló titkos rekeszA mai projektünk egy különleges alkotás. Hisz itt nem az elkészült dolog milyensége a lényeg, hanem maga az elv, ahogy működik. Gyakran kerülünk szembe azzal a ténnyel, hogy értékeinket egy biztonságos helyen kellene tárolnunk. Mindannyian láttunk már Hoollywood-i filmeket és azt, ahogyan egy könyvespolc vagy festmény mögötti titkos rekeszben rejtik el értékeiket. Mondhatnánk, hogy ez túl nyílvánvaló, de valjuk be azért annyira mégsem. Ígyhát most megmutatjuk, hogy hogyan is tudjátok elkészíteni.

Ami kell hozzá:
-1 fali kép
-egy falba vésett rekesz
-elektromos zár (link a videó alatt)
-újlenyomatolvasós zárnyitó (link a videó alatt)
-zsanér

biztonság egyszerű diy barkács

Megpróbáltuk archívumunkat feltúrva kiválasztani a legcsodálatosabb képet, mondhatom nem volt könnyű. Ezek után pedig egy rögtönzött demo falon mutatjuk be hogyan is készül el. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk csinálni nem árt némileg előre gondolkodni és kialakítani a falban egy kereszt, lehetőleg akkorát amit a képpel amit választottunk el tudunk fedni. 
Ha megvan a rekesz akkor annyi a dolgunk, hogy bele építjük az elektromos zárat. Ebből a lehető legegyszerűbbet vásároltuk (videóban láthatjátok) egy fém félkarikát fog be, amit a megfelelő impulzusra kidob. Innen jön a következő lépés, hogy ezt a karikát a képkeretre erősítjük, a zsanérral a dobozhoz rögzítjük és kész is az elektromos zárral ellátott rekeszünk. Már csak a nyitó részt kell hozzá kötni. Itt több lehetőségünk van lehet akár külön helységben is, ez csak a vezeték hosszától függ. Mi egy olyan nyitó szerkezetet választottunk, ami RFID csippel, ujjlenyomattal és kóddal is nyitható. Persze ezeket nekünk mindet be kell programozni, csak úgy fogja nyitni. Összekötjük a megfelelő vezetékeket és készen is vagyunk.

biztonság egyszerű diy barkács

A részletes elkészítést az alábbi videóban megnézhetitek: 

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Boros dugó újragondolvaA mai napra egy nagyon egyszerű projektet gondoltunk ki. Biztosan sokan szeretitek a hűtőmágneseket, vagy van otthon parafatáblátok, amit szeretnétek feldobni néhány egyedi dologgal. Erre gondoltunk ki egy ötletet, amivel egy csöpp természetet csempészhetünk lakásunkba.

egyszerű diy dekor design barkácsolás

Ami kell hozzá:

-boros dugó

-mágnes (ha hűtőmágnes lesz belőle)/ tábla tű (ha parafa táblához lesz)

-melegragasztó

-néhány művirág

A munka nagyon egyszerű, a borosdugót kifurjuk fölülről, ide fog a művirág belemenni. Ha a tábla tűs verziót csináljuk akkor az oldalán is furunk egy lyukat, mert oda fog belemenni a tű. Ha a lyuk kész levágunk néhány apróbb ágat a művirágunkból és a fölül lévő lyukba szorítjuk. Ha nem áll meg, mert túl nagy a furat akkor egy kis melegragasztóval stabilizálhatjuk. Ha ezzel megvagyunk akkor a mágnes darabot vagy a tűt tesszük a hátuljára, melegragasztóval stabilizáljuk és kész is.

A részletes elkészítésért itt egy videó:

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Green Cottage DIY

blogavatar

Barkácsolunk, felújítunk, átépítünk! És mindezt úgy, hogy ti is meg tudjátok csinálni.