Manapság egyre nagyobb a felhajtás a megújuló energiaforrások körében. Napról napra dobják piacra a különböző cégek elektromos autóikat, szerszámaikat, gépeiket. Rengeteg ház tetején láthatunk napelemeket és napkollektorokat. Számtalan könyv, kiadvány és újságcikk szól arról, hogy mit és hogyan, azonban sok esetben egy-egy cikk végére semmi kézzel foghatót nem kapunk a kezünkbe. Megtudjuk, hogy mennyi áramot kellene termelni, mennyi idő alatt térül meg és hogy mekkora lesz így az ökológiai lábnyomunk.
Azonban mi most egy másik oldalról szeretnénk ezt az egész témát megközelíteni. Mivel mint előbb is említettük, rengeteg írás született az elméletről, ezért most kicsit a tettek mezejére lépünk. Egy bőröndben elférő szigetüzemű napelemes rendszer elkészítését mutatjuk meg, ami azért lesz hasznos, mert ha ezt megértjük és el tudjuk készíteni, akkor a számokat felszorozni és egy nagyobb rendszert kiépíteni már nem lesz bonyolult. Jelen esetben egy piknikezéshez alkalmas usb és szivargyújtó kimenetet biztosító kis táskát készítünk. Itt talán a lényeg nem is az, hogy hogyan vágjuk ki a táska oldalát és miként rakjuk össze, hanem a felhasznált eszközök listája.

Szóval amit használnunk kell.
-akkumulátor
-napelem
-vezérlő
-szivargyújtó és usb aljzat.

A helyzetünk borzasztóan egyszerű hiszen ez a kis vezérlő színte mindent megcsinál. Az alján 3 csatlakoztatási lehetőséget találunk az egyiket az akkumulátornak a másikat a napelemnek a harmadikat pedig a fogyasztónak.

Értelem szerűen mindent a megfelelő helyre kötünk és ha ezt megtettük akkor a készülék máris működésbe léphet. Mi a napelem csatlakozatását úgy oldottuk meg, hogy egy laptop töltő csatlakozót forrasztottunk rá a vezérlőre pedig egy aljzatot kötöttünk. Ezzel azt értük el, hogy alkalom adtán egy laptop töltővel is tölthetjük a "bőröndünket".

Ha jobban érdekel a dolog, a videóból mindent megtudhatsz. Illetve egy-egy linket is találsz a napelemhez és a vezérlőhöz a videó alatt:


Jó barkácsolást!