A jó idő közeledtével biztosan gondolt már mindenki arra, hogy jó lenne bográcsozni egyet, többen valószínűleg már el is kezdték a szezont. Azonban sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy a körülmények miatt mégsem olyan nagy élmény. Minden tiszta füst, a bogrács hol melegszik hol nem, mert a szél kifúja alóla a lángot. Egy jól megépített bográcsozó hely persze ezekre a dolgokra megoldást nyújthat, de mit tehet az egyszerű barkácsoló. Ha jobban belegondolunk, akkor a legjobb lenne, hogy egy gázégőhöz hasonló dologra tennénk a bográcsunkat és azt egyenletesen melegítve nyugodtan főzhetnénk, annak minden szépségével együtt.  Nos használhatnánk egy egyszerű gázrózsát is, de az mégis csak fura lenne ha már bográcsozásról van szó. Így születhetett meg a rakétakályha ötlete. Az ötlet nem új hiszen már sokan megcsinálták, de lássuk mi is ez pontosan és hogyan készíthetjük el. Nos a rakétakályha többnyire két fém zártszelvényből megfelelő szögben összeheggesztett építmény aminek az alsó nyílásán tüzelhetünk a tetején pedig főzhetünk. A mi építményünk még egy pernyéző és levegőző alagúttal bővült ki ami igen hasznosnak bizonyult. Lássuk a szerkezetet:

A méret opcionális mi is otthon talált anyagokból dolgoztunk. A lényeg, hogy kell egy tüzelő nyílás, amit kb 45 fokos szögben a fő elemre heggesztünk. Amikor ez összeállt a fő elemünket a pernyéző tetejére heggesztjük. Gondosan ügyelve minden heggesztés előttm, hogy megfelelően kivágjuk a találkozási pontokat. 

A pernyéző nyílásnál egy kis rácsot is készítettünk, azért hogy megakadályozzuk a fadarabok leesését. És hogy miért is jó ez? Ha jó a huzatunk akkor minimális fával olyan stabil hőt adó tüzet készíthetünk, ami felér egy gázrózsa precizitásával. A tetejére ráálítjuk a bográcsot és főzhetünk is csakúgy mint a konyhában.

Azonban az érzésünk és az ízek, hogy szabad tűzön készült megmaradnak. Lássuk hogyan is készült lépésről lépésre:

Jó barkácsolást!