Manapság egyre divatosabb a BBQ. Azonban ha végig nézünk a BBQ smokerek kínálatán mondhatjuk, hogy a piaci áruk egész magas. Azonban ha egy kicsit kielemezzük a felépítésüket és működésüket hamar rájövünk, hogy annyira azért nem bonyolultak. Legalábbis a hagyományos, mondhatni alap modellek semmiképp. Az áruk ellenben nekik is borsos és még akkor nem is beszéltünk az anyag milyenségéről és tartósságáról. Nos minket is elragadott a BBQ láz és úgy döntöttünk építünk egy smokert.

Rengeteg lehetőség kínálkozik kiindulási alapnak azonban mi egy olyan dolgot választottunk amit ezen kívül nem sok mindenre lehet használni. Mindenki hallot már gázos autókról és azok kedvéért akik annyira nincsenek benne ebben a témában elmondjuk, hogy a gázossá átalakított autókban van egy gáz tartály értelem szerűen amibe tankolnak, viszont itt jön a csavar. Mivel ezeknek a tartályoknak szavatossági idejük van. Néhány éven belül kötelesek cserélni a gázos autó tulajdonosok. A “szavatossági” idő lejárta után azonban nem igazán tudnak velük mit kezdeni. A legtöbb helyen csak por fogó lesz belőlük egy gázszerelő udvarán hisz nem használható tovább ennek ellenére az anyaga kiválló. Így akár ha szerencsék van ingyen is hozzájuthatunk egy egy ilyen tartályhoz, mert a szerelő örömtáncot jár, hogy végre valaki elviszi. Ha nem akkor is néhány ezer forintból megússzuk a dolgot. Ezeknek a tartályoknak a legtöbb esetben két típusa van az egyik a sima tartály formájú a másik pedig a pótkerék helyére betehető. Ehhez a projekthez szükségünk lesz 1-1 db-ra mind a kettőből. Ahogy már kitalálhattátok a nagyobb tartályból lesz a sütő tér, a pótkerék tartályból pedig a tűztér.

De nézzük mi is a lényege a BBQ-nak. Mivel mi barkácsolók vagyunk bocsásson meg minden konyhában dolgozó szakember, ha nem vagyunk elég precízek, de a lényeget azért megpróbáljuk átadni. Szóval a lényeg, hogy a BBQ során a húst legtöbb esetben marha vagy disznó oldalast sok órán keresztül 100-150 celsius fok közötti hőmérsékleten “füstöljük”, melegítjük. Ezt úgy érjük el, hogy egy légcsatornát képzünk a tűztér, a sütő tér és a kémény között. Persze ezeknek rengeteg egyéb verziója is létezik például az úgynevezett revers flow smoker, ami tulajdonképpen ugyan azon az oldalon pufog ki mint ahol tüzelünk úgy, hogy a füst a sütő térben megfordul. Szóval rengeteg bonyolító tényező van, de mi most csak a legegyszerűbb verziót nézzük. Szóval a meleg füstel 6-8 óra alatt átsütjük a hús, majd jól megpakoljuk, odakongatunk a hőmérsékletnek és a speciális BBQ szószt amit ekkor teszünk rá egy csöppet karamelizáljuk. Ez már így elképzelve is egy íz orgia és nem hibáztatok senkit, ha azonnal tudni akarja hogyan is építsen egy ilyet. Szóval térjünk a lényegre, ebből a videóból minden kiderül:

Jó barkácsolást és jó BBQ sütést!