Ha nagyszüleinknél, szüleinknél egy kicsit jobban szétnézünk, esetleg felkukkantunk a padlásra biztosan találunk egy régi rádiót. Persze itt nem a műanyag dobozos változatokra gondolunk, hanem a régi igazán komoly méretű fából készült elődökre. Mi is találtunk egy ilyet és gyorsan át is gondoltuk mit tudnánk csinálni belőle. A végső döntés egy telefon dokkolóra esett. Így egy kicsit modernizáltuk, kiszedtük a belsejét és alapjaiból újjá építettük, hogy így alkalmas legyen töltésre és zenelejátszásra is. 

Ami kellet hozzá:
-2db hangszóró
-egy kis erősítő, akár olyan is amiben van bluetooth vevő, de külön is bele lehet szerelni
-LED-es kivezérlésjelző
-egy kábel ami el tudja végezni a töltést és a zene átvitelét is
-festék
-és egy táp ami ellátja árammal

 
A folymat a szétszedéssel indul. Első sorban megszabadítjuk a rádiót minden olyan alkatrésztől, ami nem kell bele, így előkészítve a festésre és megmentve magunkat a későbbi problémáktól.
Amint ezzel megvagyunk el is kezdődhet a rádió külső rendbehozatala. Ha nem menthető ne féljünk kiszedni a hangszórórácsot, a különböző gombokat és tekerőket. A mi hangszóró rácsunk is az enyészeté lett, amit egy saját készítésű ráccsal pótoltunk illetve a régi rádió hangolója is így járt amit később LED-es kivezérlésmérővel pótoltunk.
Szóval kívülről elkezdjük rendbehozni a rádiónkat ez azt jelenti, hogy egy időigényes munka veszi kezdetét. Gittelésbe fogunk. Ez a következő képpen történik. A hibás részekre felvisszük, majd lehetőségekhez képest megpróbáljuk eldolgozni és amikor megszáradt csiszoljuk. Ha még nem tökéletes, ami elsőre nem lesz akkor folytatjuk ugyan így. (videóban erről bővebben)


Ha ezzel megvagyunk belekezdünk a festésbe. Ez rajtunk múlik, hogy milyen lesz, mi egy úgynevezett effekt festéket használtunk az elejére, az oldalán félig meghagytuk a fa színét és itt lazúroztuk. A másik felét pedig feketére festettük. Itt a maszkoló szalag használata elengedhetetlenül fontos, hisz két szint csak így tudunk hibátlanul egymás mellé festeni. Itt is figyelni kell arra, hogy a festék megszáradjon mielőtt a szalagot ráragasztjuk.

Ha minden esztétikai dologgal készen vagyunk akkor jöhet  bekötés. Itt ez már nem okozhat nagy fejtörést ez alapján. Hisz a bekötés szinte ugyan az lesz. Annyi extrával, hogy egy szivargyújtót is rá kell kötnünk, ami a szükséges usb aljzatot fogja biztosítani a telefontöltéshez. (de videóban erről bővebben) 

Még a telefonunk helyét kell kialakítani a készülék tetején és készen is vagyunk. Élvezhetjük az új dokkolónkat!
A részletes elkészítést az alábbi videóban megnézhetitek: 

Jó barkácsolást!