Akinek van kertje, az már biztosan gondolkozott azon is, hogy hogyan világítsa meg. Nos ha a hagyományos kerti lámpás megvilágításban gondolkozunk, akkor két lehetőségünk van. Az egyik, hogy egy borzasztóan gagyi és színte semmire se való fénnyel rendelkező kis napelemes lámpát vásárolunk és szúrjuk le végig az udvaron amit az elős szél is kiborít vagy választunk valami stabilabbat és nagyobb fényt adót ám akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. De mi a megoldás?

diy barkács házkörüli munkák design hasznos

 

Úgy gondoltuk oldjuk fel ezt a problémát és készítsünk mi magunk egyet. Végig néztük a jelenleg forgalomban lévő lámpákon és előáltunk egy egyszerű konstrukcióval.

Ami kell hozzá:

-60x40mm-es zártszelvény

-plexi

-valamilyen világító test, a mi esetünkben ledcsíkok

-a zártszelvényre való dugó

-és némi beton

De lássuk hogyan is készültek:

Az első és legfontosabb, hogy meghatároztuk a majd elkészülő lámpák helyeit és kiástuk azokat illetve elkészítettük a vezeték helyét is a földben. Ezután nekiláttunk a lámpák elkészítésének. A zártszelvényt szögbe vágtuk és össze hegesztettük.

diy barkács házkörüli munkák design hasznos

A hegesztési varratokat simára csiszoltuk majd kapott egy festést egyrészt az anyag védelméért másrészt a szebb kinézet miatt.

diy barkács házkörüli munkák design hasznos

Amikor ezzel megvoltunk a fölső részen kivágott ablakba egy plexit ragasztottunk. Mielőtt lebetonoztuk volna őket mindet bevezetékeltük a mi esetünkben ez egy párhuzamos 12v-os rendszer lett, amit LED tápegységgel hajtottunk.

diy barkács házkörüli munkák design hasznos

Ezek után lebetonoztuk és amikor a beton megszáradt a vezeték végére ledszallagot kötöttünk több sorban szintén egy plexilapra felragasztva amit a fölső zártszelvénybe helyeztünk (a már előtte beragasztott plexi mögé). Ez a fényforrás színte bármivel kiváltható, ha 12v-os rendszerben gondolkodunk, akkor lehet bármilyen LED lapka vagy autós LED égő is. Arra kell figyelni, hogy a lámpák össz teljesítményét el tudja látni a tápegységünk. Ha a lámpa a helyén van ledugózzuk és így később ha esetleg kiégne gond nélkül cserélhető. Később pedig fényre autómatikusan kapcsoló érzékelővel láttuk el így sötétben azonnal világosságot teremt az udvaron! És így néz most ki teljes pompájában:

diy barkács házkörüli munkák design hasznos

Ha tetszik az ötlet ti is készítsétek el!

Jó barkácsolást!