A mai napon egy olyan dologból dogunk dolgozni, amit kissé méltatlanul néhány év használat után a MÉH telepen köt ki. Biztosan mindenki látott már LPG üzeműre átalakított autót. Akinek volt is ilyen, az nagyjából tisztában van azzal, hogy ez mivel jár és pontosan mi is ez. A lényeg, ami számunkra hasznos lesz és érdemes tudni, hogy ezekből az autóba szerelhető LPG tartályokból több típus is kapható és beszerelhető. Az egyik ilyen a pótkerék tartály. Illetve a másik fontos dolog, hogy ezeket a tartályokat néhány évente le kell cserélni, mert van egy szavatossági idejük, ami után tovább nem használhatóak. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ezek a tartályok rosszak lennének, csak hogy autógáz tartályként már nem használható, mégsem kezdenek velük semmit. Ha az ember egy ilyen műhelyben jár rengeteg ilyen tartályt találhat a műhely mellé kidobva, amit vagy ingyen vagy néhány ezer forintért már meg is szerezhet.

Nos mi arra gondoltunk miért ne álmodhatnánk meg ebből valami újat és miért ne kezdhetnénk ezekkel valamit. Úgy döntötttünk építünk belőle egy falra szerelhető grillt. Ami elsőre furcsán hangozhat hisz egy olyan tartályból indulunk amiben előtte gázt tárolrak, ami első hallásra is rosszul hangzik. Azonban nem kell félni, a jó előkészítés és a gondos munka megvéd minket.
Szóval az első feladat, hogy beszerzünk egy LPG tartály, lehetőleg a pótkerék helyére betehetőt. Ennek a formája tökéletes lesz a grillünk számára. Ha megvan érdemes utána érdeklődni, hogy mikor szerelték ki, abből következtethetünk rá, hogy mennyit érdemes szellőzni hagyni. Nem árt, ha megvétel után néhány hétig többször átmossuk és szellőztetjük. Ha ez megtörtént előkapjuk a kedvenc flexünket és nekiesünk a darabolásnak. A vágáskor érdemes bele némi vizet engedni ezzel is megóvva a felesleges szikráktól. A dolgunk nagyon egyszerű, középen ketté vágjuk illetve az aljában lévő bemélyedést is kifaragjuk belőle. Amikor ez megtörtént az alján keletkezett lyukat egy darab lemezzel pótoljuk felülről pedignéhány ütközőt heggesztünk bele, ami megfogja a rácsunkat. Mi a rácsot magunknak készítettük el, de ha találunk megfelelő méretűt akár meg is vehetjük, esetleg egy régi grillről átörökíthetjük. Fontos még, hogy a belső falfelé eső oldalán mindenképpen heggesztenünk kell egy tömör rész, ami felcsukásnál megvédi attól, hogy a hamu kijöjjön belőle.
Ha a grill felülettel készen vagyunk akkor a hátlap következik. Ide érdemes egy vastagabb lemezt választani és egy vékony zártszelvény kerettel megerősíteni.  Ha megtörtént akkor egy zsanérral összekötjük ezután már csak festenünk kell és egy csinos láncal rögzíteni a két rész egymáshoz, hogy ne nyíljon túl.

A felmerülő kérdésekre és a pontos elkészítésrea videóban megtaláljátok a választ:


Jó barkácsolást!