Manapság egyre több okos eszközt használunk és ami néhány évvel ezelőtt csak egy rosszul sikerült sci-fi alapötlete volt, ma már valósággá is válhat. Egyre elterjedtebb az "okosotthon" kifejezés. De miről is beszélünk tulajdonképpen, és megvalósítható-e ez az otthon?
Egy tapasztalt barkácsoló számára persze a válasz azonnal igen. És ez a gondolat nem is annyira elrugaszkodott mint gondolnánk. A legtöbb esetben az "okosotthon" kifejezés egyfajta automatizálást és távolról vezérelhetőséget jelent. Rengeteg megoldás létezik ezekre a feladatokra, több nagy cég is dobott már piacra saját rendszert. Mi most azonban nem ezekről fogunk beszélni. Talán úgy is fogalmazhatnánk, hogy amiről most beszélünk az egy "okosotthon" belépő szint. Ha van néhány olyan dolog a háztartásban aminek a fel-le kapcsolását és működését távolról is vezérelhetővé szeretnénk tenni, viszont túl sokat sem akarunk rászánni, akkor színte magától értetődő, hogy egy úgynevezett sonoff vezérlőt keresünk.

Ez egy nagyon egyszerű eszköz, viszont az ilyen feladatokra tökéletes. A lényege a következő; egy okostelefonra letölthető applikációval rákapcsolódhatunk erre az eszközre és eldönthetjük, hogy átmenjen-e rajta az áram vagy sem (konyhanyelven). Persze ebből rengeteg variációt lehet kapni többek között hő-és páraérzékelőset is. Ezeket már az applikáción keresztül programozhatjuk és további funkciókkal is elláthatjuk.

Az egyszerűbb fajtánál is van lehetőségünk előre programozásra, de minél többet tud az eszközünk, annál összetettebb feladatok lehetségesek. Léteznek egy és több eszközt egyszerre támogató készülékek is. Amivel mi kisérleteztünk, az a legegyszerűbb a sok közül, de ha ez már megy hamar, továbbfejlődhetünk. A bekötése egyébként roppant egyszerű; a vezérelni kívánt fogyasztó elé kell elhelyeznünk az áramkörben. Leginkább a kapcsolószekrény környékén tanácsolt, hisz ott könnyen és gyorsan hozzáférünk. A többi a videóból kiderül. 

Ha jobban érdekel a dolog, a videóból mindent megtudhatsz:


Jó barkácsolást!