Green Cottage DIY

Itt a nyár! Irány a kert!Beindult a nyári grillszezon és a kertipartik ideje. Már azok is akik eddig féltek a hidegebb estéktől szívesen ülnek kint a szabadban. De mi egy jó grill party vagy baráti beszélgetés elengedhetetlen kelléke, a hideg fröccsön kívül. Egy egyszerű de nagyszeű kerti kanapé. Így hát úgy döntöttünk építünk egyet!

Az alap ötlet nagyon egyszerű, egy L alakú kanapét terveztünk, amit később párnákkal teszünk kényelmesebbé, tehát nyugodtan dolgozhatunk egyszerű, szögeletes vonalvezetéssel. Ami kell hozzá az néhány zártszelvény és egy hegesztő.
De lássuk hogyan is fogunk neki egy ilyen építménynek. Nem kell megilyedni nem lesz bonyolult!

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Lámpa barkács percek alatt kreatívan!Sokszor felmerül a kérdés hogy mit hogyan és honnan. Nos a mai projekt némileg választ ad erre. Ha felmerül valami hasonló kérdés, akkor a legtöbb esetben azt szoktuk mondani, hogy nézzünk szét magunk körül és lássuk meg a lehetőséget. Ez elsőre bonyolultan is hangozhat azonban két kis példán keresztül megpróbáljuk egy kicsit közelebb hozni. Kezdjük csak az elején.
Adott a "probléma", hogy szeretnénk egy stílusos kis lámpát mondjuk az előszobánkba vagy éppen a konyhánkba. Sietve fellapozzuk a közeli bútoráruház katalógusát és az árak láttán rájövünk, hogy annyira nem is szeretnénk azt a lámpát. De mit csinál a lelkes barkácsoló?! Itt kerül elő a kreativitás és a dolgok másféle felhasználása. Lássuk mi ezt hogyan oldottuk meg. Találtunk egy egész szép gyümölcskosarat. Nem is kellet hozzá sok fantázia ha megfordítjuk máris egy lámpabúra formát mutat. Már csak az égőt és a foglalatot kell belevarázsolnunk, ami ennek tükrében már nem is olyan bonyolult. Fogjuk a kedvenc drótvágónkat és egy kis lyukat készítünk a gyümölcskosár alján, ebbe belefűzzük a lámpa foglalatát, majd betekerjük az égő és kész is. Mondhatjuk, hogy egyszerűbb mint két colás flakont összeragasztani és még mutatósabb is. 

A másik szintén egyszerű dolog máshonnan közelíti a kreativitás problémáját. Adott egy lámpatestünk, ami túl jó ahhoz, hogy könnyen megváljunk tőle azonban a belevaló égő nagyon drága és így már nem érné meg felújítani. Ebben az esetben a legtöbben valószínűleg megválnának tőle, de nem mi. Ha szétszedjük a lámpatestet hamar kiderül, hogy egy új foglalatot beleaplikálni nem is olyan bonyolult. Ezért a régi foglalatot és vezetéket megszüntettük és beleépítettünk egy olcsóbb GU10-es égőt. Ezzel a jó lámpatest drága égő problémáját is hamar megoldottuk. Így a lámpánk tovább funkcionálhat és még a cseréje is olcsóbb lett.

És most nézzük, hogyan is készültek el:

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Épületgépészet csináld magad módszerrel? Lehetséges!Néhány napja találkoztunk két fiatalemberrel akik nagyon hasonlóan gondolkodnak mint mi. Rengeteg olyan dologt csináltunk mi is, ami egy építkezés vagy felújítás során nagy segítség lehet. Azonban vannak olyan dolgok, szabályok főleg ha új ház építéséről beszélünk amit igen is be kell tartanunk és azt nem mondhatjuk, hogy én csináltam. Azonban ahogy a beszélgetésünk során kiderült erre is van megoldás. Sokszor futunk bele olyan dolgokba, hogy a mester akit felhívtunk nem ér rá vagy nem tudja vállalni. Az is gyakori eset, hogy találunk valakit aki elvállalja, mondjuk azt hogy a munkájába hiba nincs de drága. Szóval a helyzet nem egyszerű, de ahogy említettük létezik megoldás. És akkor nézzük mi is az. Ehhez viszont elősször őket kell megismernünk. Úgy gondoltuk, hogy ez a legjobban egy rövid kis interjú alapján derülhetne ki.

Szóval lássuk:

Mi az, amivel Ti, illetve a cégetek az Easykit Kft. foglalkozik?
Röviden megfogalmazva lakossági felhasználóknak kínálunk szereld magad - DIY - épületgépészeti megoldásokat, úgynevezett KIT-ket. Ebbe beletartozik minden gépészeti rendszer, ami ház vagy lakás építéséhez, felújításhoz szükséges legyen az fűtés, szellőztetés, villany vagy szaniter. 

Honnan jött az ötlet, hogy ezzel kezdjetek foglalkozni és milyen múltra tekint vissza az Easykit
Az ötlet Belgium jött és ott találkoztunk vele jó pár évvel ezelőtt. A Belga anyacégünk, akiknek a nevét mi is viseljük már több, mint 20 éve foglalkoznak szereld magad - Slimme zelfbouw – rendszerek forgalmazásával és több ezer elégedett ügyfelük van.  Nyugat-Európában és így Belgiumban is nagy hagyománya van a Do It Yourself felfogásnak.
Számokat tekintve a Belga anyacégünknél 100 alkalmazott dolgozik, 9 üzletük vagy ahogy ők hívják showroom és mindez 1/3 magyarországi területen, a flamand Belgiumban.

Akkor Nyugat-Európában valóban nagy hagyománnyal bír ez. Milyen előnyökkel jár, ha valaki saját maga szereli a gépészeti rendszerit? 
Számos előnnyel jár, ha magadnak szereled a gépészetet. Amikor magadnak csinálsz valamit, a legjobb minőségre törekszel, így biztos, hogy a rendszer megfelelő minőségű lesz. Közösen találjuk meg a számodra ideális rendszert és mivel a szerelést Te végzed ezért ár/érték arány is a pici átlag felett lesz. Kockázat nélkül tudsz magadnak szerelni, mert a rendszert mi szakembereink fogjuk ellenőrizni és a garanciát is az Easykit fogja vállalni. 

Említettétek, hogy KIT-ek forgalmaztok. Mi az, amit tartalmaznak ezek a KIT-ek pontosan?
A KIT tartalmaz minden alkatrészt, ami az adott rendszer szereléshez szükséges, illetve minden olyan segédletet – kivitelezési tervet, fényképes szerelési útmutató, adott esetben szerszámot – ami ahhoz szükséges, hogy mi magunk otthon eltudjuk végezni a szerelést.
Természetesen minden rendszer az adott épületre van szabva és mindegyikre pontos tervek készülnek.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Mondjuk szeretnék a házamba új fűtésrendszert szerelni, akkor mi lesz ennek a mente nálatok?
Első körben beszélünk veled, hogy felmérjük mi az, amit Te szeretnél és mi az elképzelésed a rendszerről. Ilyen kérdéseket tesszük fel, hogy milyen fűtésre gondoltál, gáz vagy hőszivattyú, radiátoros vagy felület fűtést?
Ezt követően kérünk tőled egy tervrajzot, illetve minden az építkezéshez kapcsolódó dokumentációt. Az információk és tervek birtokában elkészítjük az ajánlatunkat, ami az általunk javasolt fűtésrendszert tartalmazza figyelembe véve a környezeti lehetőségeket, illetve az igényeidet. 

Ezt értem, és mi történik, ha megrendeltem a rendszert? Elkülditek postán és én meg rakhatom össze?
Nem, nem hagyunk senkit magára. Fontos megjegyezni, hogy nálunk a tényleges szerelést az ügyfél végzi, de a mi szakmai segítségünkkel, támogatásunkkal és a garanciát is az Easykit vállalja.
Minden rendszer tartalmaz egy helyszíni konzultációt, amit a szerelés megkezdése elött tartunk az építkezés helyszínén. Itt átnézzük együtt a kivitelezési tervet, megbeszéljük, hogy melyik egység hova kerül és közösen átnézzük az előzőleg kiszállított alkatrészeket is. A szerelés végeztével ismét kimegyünk az ügyfélhez és átnézzük a rendszert. Leellenőrzünk mindent, nyomáspróbát végzünk és üzembe helyezzük a rendszert és garanciát is vállalunk rá.

Honnan tudom, hogy mikor és mit és hova kell szerelnem?
Egyrészt az első helyszíni konzultáció alkalmával mindezt elmondjuk, másrészt kapsz egy részletes kivitelezési és szerelési tervet, amiben minden le van írva. Harmadrészt tudsz tőlünk is kérdezni és mi szívesen segítünk. Ezek a KIT-ek illetve szerelési és kivitelezési tervek mögött több, mint 20 év fejlesztési munka és tapasztalat van ami garancia arra, hogy valóban jó legyen. 

Mi történik akkor, ha valamit elrontok menetközben?
Semmi, ez a szereléssel együtt jár. Hívj minket és segítünk kijavítani a hibát.

Mennyire nevezhető ez szakszerű szerelésnek, illetve mennyire veszélyes maga szerelés gondolok itt a villanyra vagy a gázra?
Az építkezés egy veszélyes üzem is lehet, ha nem vigyázunk, de ugyanez igaz a közlekedésre is. Vannak szabályok, amit be kell tartani. Itt is érdemes használni a józan eszünket és megtenni a szükséges óvintézkedéseket.
Természetesen azokat a munkákat, amelyek törvényileg szabályozott módon csak megfelelő végzettségű ember végezhet, akkor azt mi fogjuk elvégezni. Azonban bármilyen meglepő, de egy villany vagy gázfűtés szerelésnek is számos lépést mi magunk is megcsinálhatjuk hiszen egy padlófűtéscső lefektetése vagy radiátorok felszerelése nem igényel szakmai végzettséget.

Akkor bárki, aki fűtés, szellőztetést, villanyt vagy vízvezetéket szeretne DIY-ba szerelni az keressen titeket. Hol tudnak elérni titeket?
Elsőkörben mindenki az Easykit honalapján tud tájékozódni, ahol megtudja nézni a rendszereinket, illetve a különböző csomagajánlatainkat és ott kapcsolatba is tudnak lépni velünk.  

Nos a beszélgetés és az interjú alatt nagyon megtetszett nekünk a dolog és egy élhető alternatívát láttunk benne. Hiszen magunk készíthetjük el profi segítség mellet és semmiben nem szenvedünk hiányt. Ahhoz, hogy ez működjön csak egy kis ambició és egy pici bátorság kell a részünkről, hogy bele vágjunk. Mivel mi barkács videók készítésével foglalkozunk ezért megbeszéltük, hogy néhány általuk forgalmazott rendszert megnézhetünk, szét és össze szerelhetjük, hogy elmondhassuk tapasztalatainkat. Addig is készítettünk egy videót a beszélgetés után ahol egy kicsit részletesebben beszéltünk az ott hallotakról.

Ha továbbra is tetszik és érdekel a dolog, akkor ezen a linken többet megtudhatsz: Easykit
Illetve voltak olyan rendesek, hogy kaptunk egy kupon kódot, amivel ti 10% kedvezménnyel vásárolhattok. A kód pedig: GC-DIY 2018

Tovább
0

Bográcsozás okosan!A jó idő közeledtével biztosan gondolt már mindenki arra, hogy jó lenne bográcsozni egyet, többen valószínűleg már el is kezdték a szezont. Azonban sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy a körülmények miatt mégsem olyan nagy élmény. Minden tiszta füst, a bogrács hol melegszik hol nem, mert a szél kifúja alóla a lángot. Egy jól megépített bográcsozó hely persze ezekre a dolgokra megoldást nyújthat, de mit tehet az egyszerű barkácsoló. Ha jobban belegondolunk, akkor a legjobb lenne, hogy egy gázégőhöz hasonló dologra tennénk a bográcsunkat és azt egyenletesen melegítve nyugodtan főzhetnénk, annak minden szépségével együtt.  Nos használhatnánk egy egyszerű gázrózsát is, de az mégis csak fura lenne ha már bográcsozásról van szó. Így születhetett meg a rakétakályha ötlete. Az ötlet nem új hiszen már sokan megcsinálták, de lássuk mi is ez pontosan és hogyan készíthetjük el. Nos a rakétakályha többnyire két fém zártszelvényből megfelelő szögben összeheggesztett építmény aminek az alsó nyílásán tüzelhetünk a tetején pedig főzhetünk. A mi építményünk még egy pernyéző és levegőző alagúttal bővült ki ami igen hasznosnak bizonyult. Lássuk a szerkezetet:

A méret opcionális mi is otthon talált anyagokból dolgoztunk. A lényeg, hogy kell egy tüzelő nyílás, amit kb 45 fokos szögben a fő elemre heggesztünk. Amikor ez összeállt a fő elemünket a pernyéző tetejére heggesztjük. Gondosan ügyelve minden heggesztés előttm, hogy megfelelően kivágjuk a találkozási pontokat. 

A pernyéző nyílásnál egy kis rácsot is készítettünk, azért hogy megakadályozzuk a fadarabok leesését. És hogy miért is jó ez? Ha jó a huzatunk akkor minimális fával olyan stabil hőt adó tüzet készíthetünk, ami felér egy gázrózsa precizitásával. A tetejére ráálítjuk a bográcsot és főzhetünk is csakúgy mint a konyhában.

Azonban az érzésünk és az ízek, hogy szabad tűzön készült megmaradnak. Lássuk hogyan is készült lépésről lépésre:

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Amit a bitfejekről eddig nem mertél megkérdezniValószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy szeretett volna becsavarni egy csavart és amikor nekikezdett a bitfej kiugrált belőle elreszelte a csavar hegyét és sehogy sem akarta be vagy ki csavarni azt.

Ha belépünk egy barkácsboltba és bitfejet vásárolunk mindig jönnek a kérdések, hogy Ph vagy Pz, esetleg Torx. Ha ezen túlesünk akkor Ph1 vagy Ph3 legyen.... Szóval rengeteg a kérdés és kevés a válasz. Illetve a legtöbb esetben nem is ez a baj, hanem az, hogy aki ért hozzá olyan evidenciával beszél róla, hogy kissé szégyenletesnek érezzük megkérdezni. Így most úgy döntöttünk eljött az ideje, öntsünk tiszta vizet a pohárba. Melyik bitfej hogy néz ki és mire használjuk.

Lássuk a videót:

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Green Cottage DIY

blogavatar

Barkácsolunk, felújítunk, átépítünk! És mindezt úgy, hogy ti is meg tudjátok csinálni.