Green Cottage DIY

Okos otthon? Már nem csak Sci-fi, lehetséges!Manapság egyre több okos eszközt használunk és ami néhány évvel ezelőtt csak egy rosszul sikerült sci-fi alapötlete volt, ma már valósággá is válhat. Egyre elterjedtebb az "okosotthon" kifejezés. De miről is beszélünk tulajdonképpen, és megvalósítható-e ez az otthon?
Egy tapasztalt barkácsoló számára persze a válasz azonnal igen. És ez a gondolat nem is annyira elrugaszkodott mint gondolnánk. A legtöbb esetben az "okosotthon" kifejezés egyfajta automatizálást és távolról vezérelhetőséget jelent. Rengeteg megoldás létezik ezekre a feladatokra, több nagy cég is dobott már piacra saját rendszert. Mi most azonban nem ezekről fogunk beszélni. Talán úgy is fogalmazhatnánk, hogy amiről most beszélünk az egy "okosotthon" belépő szint. Ha van néhány olyan dolog a háztartásban aminek a fel-le kapcsolását és működését távolról is vezérelhetővé szeretnénk tenni, viszont túl sokat sem akarunk rászánni, akkor színte magától értetődő, hogy egy úgynevezett sonoff vezérlőt keresünk.

Ez egy nagyon egyszerű eszköz, viszont az ilyen feladatokra tökéletes. A lényege a következő; egy okostelefonra letölthető applikációval rákapcsolódhatunk erre az eszközre és eldönthetjük, hogy átmenjen-e rajta az áram vagy sem (konyhanyelven). Persze ebből rengeteg variációt lehet kapni többek között hő-és páraérzékelőset is. Ezeket már az applikáción keresztül programozhatjuk és további funkciókkal is elláthatjuk.

Az egyszerűbb fajtánál is van lehetőségünk előre programozásra, de minél többet tud az eszközünk, annál összetettebb feladatok lehetségesek. Léteznek egy és több eszközt egyszerre támogató készülékek is. Amivel mi kisérleteztünk, az a legegyszerűbb a sok közül, de ha ez már megy hamar, továbbfejlődhetünk. A bekötése egyébként roppant egyszerű; a vezérelni kívánt fogyasztó elé kell elhelyeznünk az áramkörben. Leginkább a kapcsolószekrény környékén tanácsolt, hisz ott könnyen és gyorsan hozzáférünk. A többi a videóból kiderül. 

Ha jobban érdekel a dolog, a videóból mindent megtudhatsz:


Jó barkácsolást!

Tovább
0

Úgy kicsiben mint nagyban. Szigetüzemű napelemes rendszer.Manapság egyre nagyobb a felhajtás a megújuló energiaforrások körében. Napról napra dobják piacra a különböző cégek elektromos autóikat, szerszámaikat, gépeiket. Rengeteg ház tetején láthatunk napelemeket és napkollektorokat. Számtalan könyv, kiadvány és újságcikk szól arról, hogy mit és hogyan, azonban sok esetben egy-egy cikk végére semmi kézzel foghatót nem kapunk a kezünkbe. Megtudjuk, hogy mennyi áramot kellene termelni, mennyi idő alatt térül meg és hogy mekkora lesz így az ökológiai lábnyomunk.
Azonban mi most egy másik oldalról szeretnénk ezt az egész témát megközelíteni. Mivel mint előbb is említettük, rengeteg írás született az elméletről, ezért most kicsit a tettek mezejére lépünk. Egy bőröndben elférő szigetüzemű napelemes rendszer elkészítését mutatjuk meg, ami azért lesz hasznos, mert ha ezt megértjük és el tudjuk készíteni, akkor a számokat felszorozni és egy nagyobb rendszert kiépíteni már nem lesz bonyolult. Jelen esetben egy piknikezéshez alkalmas usb és szivargyújtó kimenetet biztosító kis táskát készítünk. Itt talán a lényeg nem is az, hogy hogyan vágjuk ki a táska oldalát és miként rakjuk össze, hanem a felhasznált eszközök listája.

Szóval amit használnunk kell.
-akkumulátor
-napelem
-vezérlő
-szivargyújtó és usb aljzat.

A helyzetünk borzasztóan egyszerű hiszen ez a kis vezérlő színte mindent megcsinál. Az alján 3 csatlakoztatási lehetőséget találunk az egyiket az akkumulátornak a másikat a napelemnek a harmadikat pedig a fogyasztónak.

Értelem szerűen mindent a megfelelő helyre kötünk és ha ezt megtettük akkor a készülék máris működésbe léphet. Mi a napelem csatlakozatását úgy oldottuk meg, hogy egy laptop töltő csatlakozót forrasztottunk rá a vezérlőre pedig egy aljzatot kötöttünk. Ezzel azt értük el, hogy alkalom adtán egy laptop töltővel is tölthetjük a "bőröndünket".

Ha jobban érdekel a dolog, a videóból mindent megtudhatsz. Illetve egy-egy linket is találsz a napelemhez és a vezérlőhöz a videó alatt:


Jó barkácsolást!

Tovább
0

Iphone dokkoló retro rádióból!Ha nagyszüleinknél, szüleinknél egy kicsit jobban szétnézünk, esetleg felkukkantunk a padlásra biztosan találunk egy régi rádiót. Persze itt nem a műanyag dobozos változatokra gondolunk, hanem a régi igazán komoly méretű fából készült elődökre. Mi is találtunk egy ilyet és gyorsan át is gondoltuk mit tudnánk csinálni belőle. A végső döntés egy telefon dokkolóra esett. Így egy kicsit modernizáltuk, kiszedtük a belsejét és alapjaiból újjá építettük, hogy így alkalmas legyen töltésre és zenelejátszásra is. 

Ami kellet hozzá:
-2db hangszóró
-egy kis erősítő, akár olyan is amiben van bluetooth vevő, de külön is bele lehet szerelni
-LED-es kivezérlésjelző
-egy kábel ami el tudja végezni a töltést és a zene átvitelét is
-festék
-és egy táp ami ellátja árammal

 
A folymat a szétszedéssel indul. Első sorban megszabadítjuk a rádiót minden olyan alkatrésztől, ami nem kell bele, így előkészítve a festésre és megmentve magunkat a későbbi problémáktól.
Amint ezzel megvagyunk el is kezdődhet a rádió külső rendbehozatala. Ha nem menthető ne féljünk kiszedni a hangszórórácsot, a különböző gombokat és tekerőket. A mi hangszóró rácsunk is az enyészeté lett, amit egy saját készítésű ráccsal pótoltunk illetve a régi rádió hangolója is így járt amit később LED-es kivezérlésmérővel pótoltunk.
Szóval kívülről elkezdjük rendbehozni a rádiónkat ez azt jelenti, hogy egy időigényes munka veszi kezdetét. Gittelésbe fogunk. Ez a következő képpen történik. A hibás részekre felvisszük, majd lehetőségekhez képest megpróbáljuk eldolgozni és amikor megszáradt csiszoljuk. Ha még nem tökéletes, ami elsőre nem lesz akkor folytatjuk ugyan így. (videóban erről bővebben)


Ha ezzel megvagyunk belekezdünk a festésbe. Ez rajtunk múlik, hogy milyen lesz, mi egy úgynevezett effekt festéket használtunk az elejére, az oldalán félig meghagytuk a fa színét és itt lazúroztuk. A másik felét pedig feketére festettük. Itt a maszkoló szalag használata elengedhetetlenül fontos, hisz két szint csak így tudunk hibátlanul egymás mellé festeni. Itt is figyelni kell arra, hogy a festék megszáradjon mielőtt a szalagot ráragasztjuk.

Ha minden esztétikai dologgal készen vagyunk akkor jöhet  bekötés. Itt ez már nem okozhat nagy fejtörést ez alapján. Hisz a bekötés szinte ugyan az lesz. Annyi extrával, hogy egy szivargyújtót is rá kell kötnünk, ami a szükséges usb aljzatot fogja biztosítani a telefontöltéshez. (de videóban erről bővebben) 

Még a telefonunk helyét kell kialakítani a készülék tetején és készen is vagyunk. Élvezhetjük az új dokkolónkat!
A részletes elkészítést az alábbi videóban megnézhetitek: 

Jó barkácsolást!

Tovább
0

Régi szerszámos láda újrahasznosítása!Nekünk akik barkácsolunk biztosan akad otthon egy-két szerszámos dobozunk. Hol egy akkus behajtó doboza, hol egy dekopír fűrészé. Sokszor a szerszámok már rég tönkrementek vagy az akkumulátoruk lett kukába való, de a ládáikat még mindig őrízzük. Ha elég régóta barkácsolunk ezek felgyűlnek és végül ki kell dobnunk őket! Ma mutatunk egy ötletet, amivel a szerszámos ládáinkat újra hasznosíthatjuk. 

Amire szükségünk lesz:

1 szerszámos doboz

2 hagszóró

1 bluetooth speaker

1 zselés akkumulátor

és egy töltő elektronika

És hogy mi is lesz ezekből?

Egy horodozható bluetooth-os lejátszó barkács köntösben. Amit a kerti sütögetések vagy a kinti barkácsolások alkalmával bátran használhatunk.

Az első lépés, hogy kiválasztjuk a megfelelő dobozt amibe bele tudjuk építeni ezt a technikát. A mi választásunk egy Metabo akkumulátoros fúró dobozára esett. Ezt belülről teljesen kipucoltuk, majd eldöntöttük a hangszórók és a lejátszó helyét. A mi dobozunk egy kemény műanyag ezért a legegyszerűbben egy felső maró segítségével tudtuk belevágni a megfelelő lyukakat. 

Amikor ezzel elkészültünk kivülről mindent rácsavarozunk mint például a hagszórókat, a lejátszót és a hangszóró védő rácsot. A védő rács esetünkben egy meghajlított fém rúd, amit falra rögzíthető műanyag cső bilincsekke tettünk fel. Mi feltettünk még pluszban két kis magas sugárzót, de enélkül is működik a dolog. 

Amikor kivülről készen vagyunk akkor a belsejét kell össze kötnünk. Itt a bluetooth speaker hangszóró vezetékeit rákötjük a hangszóróra a tápellátását pedig a töltő elektronikánkra. Ez az elektronika annyit fog csinálni, hogy tölti az akkunkat ha hálózatra dugjuk és működteti az egész rendszerünket 12V-ról. Ha ezzel megvagyunk gyakorlatilag az áramkörünk teljes és működik a szerkezet egy kapcsolót kell még beszerelnünk a bluetooth speaker és az áramforrás közzé amivel be tudjuk kapcsolni. Ezek után már csak egy dolgunk maradt, ha a dobozból kijövő hang nem megfelelő egy kicsit kitömjük azt vagy szivaccsal vagy némi rongyal. Így megszüntethető az üress doboz csörömpölése. 

Itt van néhány kép a bekötésről:

A többit pedig szokás szerint részletesen elmondjuk a videóban:

 

Tovább
0

Green Cottage DIY

blogavatar

Barkácsolunk, felújítunk, átépítünk! És mindezt úgy, hogy ti is meg tudjátok csinálni.